Jeroen Naudts
5 fouten die je beter niet maakt wanneer je adverteert op sociale media
Updated: Sep 6, 2021
Wanneer Facebook en Instagram het steeds moeilijker maken om je publiek te bereiken, kan het lonen om je geld in te zetten op advertenties.
Let wel even op deze 5 valkuilen:
1. Je richt je naar een te grote doelgroep
“Hoezo, een te grote doelgroep? Iedereen is welkom bij onze organisatie, waarom zou ik bepaalde profielen selecteren?”
De kans is groot dat jouw boodschap niet iedereen kan overtuigen. In je online advertenties kan je dus beter een kleinere groep mensen selecteren, waarbij je meer kans maakt dat de boodschap goed onthaald wordt. Op Facebook kan je nauwkeurig op demografische kenmerken selecteren: woonplaats, leeftijd, interesses, etc. Of je toont je advertentie aan mensen die je website al bezochten of een video uit een vorige advertentie bekeken hebben. Maak je doelgroep kleiner maar kwalitatiever, voor nog betere resultaten.
2. Je wil je publiek meteen tot actie laten overgaan
Iemand die nog nooit van je organisatie heeft gehoord, meteen overtuigen om tickets te kopen, vrijwilliger te worden of een donatie te doen, dat wordt moeilijk.
Online advertenties werken het beste als je de tijd neemt om je publiek stap voor stap warm te maken. Wanneer je daarna vraagt om tot een aankoop of engagement over te gaan, zitten zij al op het puntje van hun stoel, klaar om een dikke vette “ja” te geven op je vraag.
Pak je advertenties dus wat strategischer (en geduldiger) aan.
3. Je houdt je budget niet onder controle
Ik hoop dat je dit zelf nog niet hebt meegemaakt: “Ik stelde per ongeluk mijn volledige budget in als ‘dagbudget’, ik vergat toen enkele dagen om naar de advertenties te kijken en in plaats van 50 euro te betalen voor de volledige campagne, stond de teller plots op 500 euro.” Ik heb het helaas al meer dan 1 keer gehoord van organisaties die beginnen met adverteren.
Hou je budget dus in het oog, stel een limiet in waar Facebook niet over mag gaan en start altijd met een klein budget. Bij goede resultaten, kan je daarna je budget opschalen.

4. Je test je beeld en tekst niet
Een beeld dat wel of niet aandacht trekt, kan een gigantisch verschil maken op het resultaat van je advertenties. Maak dus voor elke advertentiecampagne altijd verschillende advertentieversies. Laat ze tegelijkertijd lopen, naar dezelfde doelgroep. Alleen het beeld of de tekst is anders.
Na enkele dagen kies je een winnaar uit waar je de rest van je budget aan geeft. Zo krijg je nog meer resultaat voor je geld.
5. Je stuurt je publiek naar een slechte bestemmingspagina
Je hebt Facebook advertenties met succes ingesteld en krijg je een lading kliks naar je website. Proficiat! Maar hiermee is je doel nog niet bereikt. Je wil natuurlijk ook dat je publiek op je website tot actie overgaat (zich inschrijft voor een event, een artikel leest, een donatie doet, solliciteert, etc.).
Bekijk dus ook even die bestemmingspagina: zorg ervoor dat je de doelgroep naar de juiste pagina stuurt, dat je bestemmingspagina qua beelden en taalgebruik past bij je advertentie en dat het meteen duidelijk is wat de volgende stap is.
Nog meer weten over adverteren op sociale media?
Volg deze opleiding bij Kopje Communicatie. Sociale media experte Delphine Van Belleghem neemt je in een praktische tweedelige opleiding mee in het Facebook advertentiebeheer.
Je krijgt tips om je advertentieaccount goed in te stellen, je ontdekt hoe je een strategie kan uitwerken en je leert de resultaten te interpreteren.
Schrijf je in voor deze opleiding.