Jeroen Naudts
Drie redenen om te starten met influencermarketing binnen overheid en non-profit.
Updated: Jan 8, 2020
De juiste doelgroepen bereiken met je communicatie blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig. Werken met ‘ambassadeurs’ die jouw merkverhaal mee vertellen, kan de impact van je communicatie sterk verhogen. Maar hoe zet je deze zogenaamde influencers in? Drie redenen waarom influencermarketing een meerwaarde kan zijn voor jouw social profit organisatie of overheidsorganisatie.
1. Influencers leiden je nog sneller naar je doelgroep
Als (overheids)merk is het niet altijd gemakkelijk om specifieke doelgroepen te bereiken. Jongeren bijvoorbeeld zijn traditioneel een moeilijke doelgroep om te bereiken. Influencers kunnen een kortere en snellere weg betekenen naar je doelgroep. De influencer heeft al een publiek en geloofwaardigheid opgebouwd en kan op die manier sneller jouw boodschap tot bij de doelgroep krijgen. Zo bereik je een doelgroep met Marokkaanse roots waarschijnlijk gemakkelijker met deze influencers (opgelijst door het PR-bureau Finn).
2. Influencers versterken je geloofwaardigheid
‘Eigenlof stinkt’. Als je als merk over jezelf moet vertellen hoe belangrijk je bent, is de impact in het beste geval beperkt. In het slechtste geval kan het zelfs een negatief effect hebben en je geloofwaardigheid aantasten. Daarom is het interessanter om anderen over je merk te laten vertellen. Influencers hebben in het verleden bij hun publiek hun geloofwaardigheid opgebouwd en kunnen hiermee jouw merk versterken. Het tijdschrift MO* zet bijvoorbeeld oud-journalist Walter Zinzen in als influencer. Toerisme Provincie Antwerpen laat Thibault Christiaensen van de muziekgroep Equal Idiots (en dus ook zijn fans) de omgeving rond Hoogstraten ontdekken.
3. Influencers hoef je niet altijd ver te gaan zoeken
Toch hoef je influencers niet altijd buiten je organisatie te zoeken. Vaak heb je heel veel expertise binnen je organisatie en is het vooral een kwestie van deze medewerkers een stem te geven. De nadelen kunnen zijn dat je medewerker niet altijd al een publiek heeft en niet volledig onafhankelijk overkomt voor een publiek. Maar zeker voor overheden en non-profitorganisaties hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Het Algemeen Ziekenhuis Turnhout laat bijvoorbeeld op een mooie en respectvolle manier pijnverpleegkundige Sofie aan het woord over pijn. Let vooral ook op de mooie reacties van collega’s en externen onder deze post.
Meer leren? Schrijf je dan zeker in voor de opleiding 'influencermarketing voor social profit en overheid'.
