top of page
  • Writer's pictureJeroen Naudts

Drie tips voor een betere webtekst.

Schrijven voor een website is niet hetzelfde als voor ‘gedrukte’ media. Brochureteksten letterlijk kopiëren naar een webpagina zijn dan ook ‘not done’. Waar moet je bij webteksten dan wel op letten?


1. Geef zuurstof aan je tekst.

Een webtekst moet ‘ademen’. Zorg ervoor dat je lezer de hoeveelheid informatie kan verwerken. Voldoende witruimte, opdeling in alinea’s, tussenkopjes, zijn enkele kleine ingrepen die een grote impact hebben.


2. Laat je tekst het werk doen.

Mensen lezen anders op scherm dan op papier. Voor je bezoeker de tekst leest, zal hij eerst ‘scannen’. Zeker nu de smartphone het belangrijkste scherm geworden is, wil je websitebezoeker zo snel mogelijk een antwoord op zijn vraag. Jouw tekst moet hem zo snel mogelijk bij dat antwoord brengen.


3. Doseer je hoeveelheid tekst

Is tekst de beste keuze om je websitebezoeker te informeren? Stel je continu deze vraag en durf ook om je informatie visueel te tonen. Beelden, infographics en andere visuals kunnen een fijne afwisseling zijn met je tekst. Uit onderzoek blijkt bovendien dat tekst op een computerscherm ongeveer 25% langzamer leest dan papier.


Meer leren over schrijven voor het web? Schrijf je dan in voor onze opleiding webschrijven.9 views0 comments
bottom of page